OLVİ: SANAT İLE HÜKÜMET BİLE DEĞİŞİR

avatar

Aykut Akgül

  • e 1

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Aykut Akgül: Öncelikle merhaba Olvi, biz seni tepeden tırnağa tanımak istiyoruz ve girizgâhı yapıyorum. Olvi ismi nereden geliyor, Olvi kimdir, gündelik hayatta neler yapar, müziğe ne zaman, nasıl atıldı ve istediği bir yer var mı, yoksa orada mı?

Olvi: Merhabalar, öncelikle bu sohbet daveti için sizlere teşekkür etmek istiyorum. 1999 Temmuz’unda Bolu’da doğan bir deprem çocuğuyum. Mahlasımı, Ahmet Muhip Dıranas’ın ”Olvido” eserinin isminden esinlenerek aldım. Bir çok üniversite öğrencisi gibi bir yandan çalışıp bir yandan eğitimimle ilgilenmeye çalışıyorum, eskiden sokak müziği yapıyordum ve yapmaya başladığım günden itibaren kendimi tamamen müziğin içerisinde hissettim fakat ilk rap şarkımı 2012’nin son aylarında kulaklık mikrofonuyla kaydettim.
İnsanlara fikirlerim ve söylemlerimle katkıda bulunacağım, herkesçe saygın bir insan olduğum gün istediğim yerde olduğumu hissedeceğim.

Aykut Akgül: Olvi deyince ilk akla gelen isimlerden birisi “Unique” bize bu oluşumdan bahseder misin, ekibin diğer üyelerinden, kuruluş macerasından vs? Senin için Unique’nin önemi nedir ve Unique ne yapmak için toplandı, aslında elbette müzik yapmak ve hiphop’la bir şeylere müdahale edip değiştirmek için ama benim sorum daha derin, yani Unique oluşumunun manifestosu nedir, var mı?

Olvi: Unique, isminin ”Eşsiz” anlamına geldiği, ticari amacı ikinci planda olan ve her şeyden önce aile olabildiğimiz samimi kolektif bir yapıdır. Ekip arkadaşlarımın hepsi birbirinden farklı ve yetenekli olduğundan yelpazemizin çok geniş ve gerçekten unique olduğunu düşünüyorum. Hayki gibi usta bir kalemin kurduğu, müzik için bir ideoloji sahibi olan bir ekibiz ve önce toplumumuza sonra da tüm insanlığa müziğimiz, sözlerimiz ve görsellerimizle, kalıplaşmış olan algıları doğru olarak değiştirebildiğimizi göstermeyi hedefliyoruz.

Aykut Akgül: Seni bir otorite olarak gördüğümden değil, sadece düşüncelerini, tabii şarkılarından yola çıkarak önemsediğim için ve bu konudaki fikrini merak ettiğimden soruyorum, sence herkes rap yapmalı mı? Kimler yapmalı?

Olvi: Bence herkes rap yapmamalı. Bu işi ciddiye alan, belli bir bilgi birikimi olmasını hedefleyen, ritim tutabilen, anlatacaklarının kaydadeğer olacağını düşünenler ve belki bu deyimim başkaları için biraz keskin olabilir ama kesinlikle müzik kulağı olanlar bu işi icra etmelidir.

Aykut Akgül: “Nefes” hakkında konuşmak isterim, benzeri olmayan bir parça, tabii bu benim fikrim ve ilk önce Nefes’in hikayesini varsa şayet, duymak isterim? Ayrıca senden Nefes gibi parçalar duymaya devam edecek miyiz, bu önemli?

Olvi: Bir çok kez devlet hastanelerinde tedavi olmama rağmen henüz tıbben nedenini bilmediğim, bazen ruhsal olabileceğine de ihtimal verdiğim bir nefes darlığı rahatsızlığım var. Nefes, gerçekten bunu hissederek ve bunun bana yaşattıklarını anlattığ bir parçamdır. Tarz olarak buna benzer parçalar yapabilirim, daha doğrusu bu işi yapmayı bırakana kadar şundan bahsetmeliyim diyerek değil, o an ne hissediyorsam, onu bana hissettirdiği şekilde anlatacağım bir çok parça yayınlayacağım.

Aykut Akgül: İşin aslı bu röportajdan önce minik bir araştırma yaptım kendimce ve dinleyici kitleni ayrıca merak edip şöyle bir baktım, inanılmaz kaliteli bir kitleye sahipsin, bu başarının sırrı nedir acaba?

Olvi: Belki bu işi ticari kaygılara kapılıp yapsaydım çok daha büyük bir kitleye sahip olurdum fakat ben yaşamadığımı, gözlemlemediğimi anlatabileceğimi düşünmüyorum. Nefes’i yayınladığımda şarkıyı dinleyip, bana yaşadığım problemin aysını yaşadığını anlatan ve ”Yoksa sen de mi bunu anlatmak istedin ?” diye soran bir dinleyicim olduğunda doğru yolda olduğuma daha çok inanmıştım. Dinleyicilerimi seviyorum.

Aykut Akgül: Olvi ve Edebiyat?

Olvi: Şiir okumayı seven biriyim en çok da babamın hala görmediğimi sandığı, sakladığı şiirlerini. En etkilendiğim roman ”Butimar” dır.

Aykut Akgül: Yakından takip ettiğin ve bu işi hakkıyla icra ettiğini düşündüğün yerli ve yabancı isimler var mı?

Olvi: Yerli olarak; Hayki,Ceza,Xir,Ayben ve Ezhel.
Yabancı olarak; Tory Lanez, Eminem, Keny Arkana ve Travis Scott.

Aykut Akgül: Trap müzik hakkında ne düşünüyorsun ve bu bağlamda sence lirik mi yoksa sound mu?

Olvi: Bana kendisini hissettirebilen her trap soundlu müziği seviyorum. Bence hem lirik hem sound, dolayısıyla bunun için çok çabalayacağım.

Aykut Akgül: Melankoli ve Rap?

Olvi: Müzik yaparken ve dinlerken en önem verdiğim şey hislerimdir, yaşantımda nasıl hissediyorsam onu yansıtırım. Melankolik müziğin en gizemli özelliği zıt etkisi olan deşarj etme durumudur ve bence insanların her zaman deşarj olması şarttır, bazen eğlenerek bazen ağlayarak.

Aykut Akgül: En başından beri, daha doğrusu dahil olduğun zamandan beri dikkat çeken bir isim oldun, bunu bir kenarda tutarak soruyorum, Olvinin hayalinde kimle feat atmak vardı/var?

Olvi: 12 yaşımda Hayki & Gazapizm konserinin biletlerini satıp konsere ücretsiz girmiştim ve gerçekten bir gün o sahnede olmak istedim bu bir hayaldi ve gerçekleşti. Hayallerimin sınırı yok, yenilerini kurmaya hep devam edeceğim. Şuan ki hayalim Xir ile düet yapmak diyebilirim.

Aykut Akgül: Yukarda, Unique ile ilgili sorunun içinde bir şeylere müdahale ve değiştirmekten bahsetmiştim, işte onlar neler olabilir acaba ve toplumun içinde rap ile, yani müzikle değişmesi gereken şeylerin sınırı var mı sence?

Olvi: Sanat ile hükümet bile değişir. Sanat ile değişebilecek şeylerin sınırı yoktur. Dileğim ve hedefim toplumda kötü olan şeyleri iyi ile değiştirebilecek kadar güçlü bir duruş sergilememizdir.

Aykut Akgül: Son olarak Olvi ve Rap ?

Olvi: Çocukken aşk, gençliğimde hırs, yetişkinliğimde iş ve muhtemelen yaşlılığımda da yanlızca tutkum olarak kalacağına inandığım bir müzik türü.

Aykut Akgül: Son sözleri sana bırakıyorum, elbette bu güzel sohbet için teşekkür ederek.

Olvi: Bu güzel sohbet için çok teşekkür ederim, kendimi ifade etmem için olanak sağladığınız için de. Sağlığınıza ve dinlediğiniz müziğe çok dikkat etmeniz dileğiyle…

etiketlerETİKETLER

Sıradaki içerik:

OLVİ: SANAT İLE HÜKÜMET BİLE DEĞİŞİR