Entelektüel kimdir? Bu soru defalarca yanıtlandı. Entelektüelin kim olduğu sorusuna yine entelektüel bir pratik içerisinde yer alan önemli düşünce kanatlarından sıkı bir örgü örüldü. Düşünme ve düşündüğünü pratiğe geçirme örgüsü. Kendi benliğini inşa ederken başkasına da dokunan bir eylem inşa etmek entelektüelin kırılmaz iradesidir. Yıkıcı olduğu kadar etkili, etkisi çerçevesinde muhalif, muhalif olurken akışkan, akışkanlığın dengesinde ironik, dil savurganlığına karşı tutarlı, muhafazarlığa kapılmadan saydam, hayatın içinde oturan bir okur, okurun gözlüğüne ihtiyaç duyan bir gözlemci, kendi sancısını dünyada tutan bir evrensel, dünyanın sancısını kendi halkına anlatan bir yerli…
Entelektüel uğrağın kırılma anları vazgeçmelerin tarihidir.
Tarihin içinden kendi entelektüel macerasını özgün bir imzayla yaratan Susan Sontag tarihe ne söylemişti? Çocukluğundan gençliğine oradan hayatının sonuna kadar devam eden merakı Paris, New York kıskacından hezeyanı gören ama hezeyana uğramayan bir entelektüel çıkarmıştı.
Bu hezeyan kültürel ikiliği kurmuştu içinde. Alt kültürün yeni ve denenmemiş toprakları, yüksek kültürün ‘okuma’ geleneği. Sontag iki kamp arasında seçim yapmak yerine, döneme de aykırı olan bir hayat tarzına girişerek bütün dikkatleri üzerine topladı. O kafasında Rock&Roll konseri düzenleyen bir Borges sevdalısıydı.
Runik Kitap tarafından yayınlanan Susan Sontag biyografisi merak uyandırıyor. Sontag’ı birçok yönüyle tanımak isteyenler için bu kitap eşsiz bir fırsat.
Susan Sontag: Entelektüelin Yolculuğu
Yorum Yaz