2020 Nobel Edebiyat Ödülünün Sahibi Louise Glück Oldu

avatar

Abdullah Turan

  • e 1

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

2020 Nobel Edebiyat Ödülü sahibi açıklandı İsveç akademisi üyeleri 2020 Nobel Edebiyat Ödülü’nü Amerikalı şair Louise Glück’e takdim etti. İsveç Akademisi, 2018’de cinsel istismar iddiaları nedeniyle 2018 ve 2019 Nobel Edebiyat Ödüllerini birlikte verdi. 2018 Nobel Edebiyat Ödülü, anlatı hayal gücüyle “bir yaşam biçimi olarak ansiklopedik tutkuyla sınırları aşmayı” temsil eden Polonyalı yazar Olga Tokarczuk’a verildi. Nobel Edebiyat Ödülü 2019, “edebi beceriler yoluyla insan deneyiminin sınırlarını deneyimlediği” için Avusturyalı yazar Peter Handke’ye verildi. Tokarczuk ve Handke, 9 milyon İsveç kronu Ödül kazandı (yaklaşık 8 milyon TL).

Louise Elisabeth Glück vince il Nobel per la letteratura 2020

Louise Glück kimdir?

Louise Elisabeth Glück 22 Nisan 1943 doğumlu Amerikalı şair ve denemecidir. Amerika Birleşik Devletleri’nde Ulusal Beşeri Bilimler Madalyası, Pulitzer Ödülü, Ulusal Kitap Ödülü, Ulusal Kitap Eleştirmenleri Birliği Ödülü ve Bollingen Ödülü gibi birçok büyük edebiyat ödülü kazandı.

2020’de “sade güzellikle bireysel varoluşu evrensel kılan kusursuz şiirsel sesiyle” Nobel Edebiyat Ödülü’ne layık görüldü.

2003’ten 2004’e kadar Amerika Birleşik Devletleri Şair Ödülü’nü aldı. Glück genellikle otobiyografik bir şair olarak tanımlanır; çalışmaları duygusal yoğunluğu ve kişisel deneyimler ve modern yaşam üzerine meditasyon yapmak için sık sık mit, tarih ya da doğadan yararlanmasıyla bilinir.

Glück, New York’ta doğdu ve New York’un Long Island’ında büyüdü. Lisedeyken anoreksiya nervozadan muzdarip olmaya başladı ve daha sonra hastalığın üstesinden geldi. Sarah Lawrence Koleji ve Columbia Üniversitesi’nde dersler aldı, ancak bir derece alamadı. Yazar olarak kariyerine ek olarak, çeşitli kurumlarda şiir öğretmeni olarak akademik kariyer yapmıştır.

Glück, çalışmalarında travma, arzu ve doğanın aydınlatıcı yönlerine odaklandı. Bu geniş temaları keşfederken şiirleri, üzüntü ve izolasyonun açık sözlü ifadeleriyle tanındı. Akademisyenler, şiirlerinde onun şiirsel kişilikleri ve otobiyografi ile klasik mit arasındaki ilişkiye de odaklandılar.

Şu anda Glück, Yale Üniversitesi’nde misafir öğretim üyesi ve Rosenkranz yazarıdır. Cambridge, Massachusetts’te yaşıyor.

etiketlerETİKETLER
Üzgünüm, bu içerik için hiç etiket bulunmuyor.

Sıradaki içerik:

2020 Nobel Edebiyat Ödülünün Sahibi Louise Glück Oldu