Aykut Akgül: Merhaba Joker, bize hızlıca Mete Erpekten ve Joker’in biyografisinden bahseder misin? Hızlıca diyorum çünkü konuşulacakların yanında bunlar bizi yavaşlatsın istemeyiz.
Joker: Ben, Joker ve Jokzilla ayrı kalemler. Hızlı bir giriş için uzun bi paragraf olabilir o yüzden kısaca; MC, prodüktör, söz yazarı, aranjör, ses mühendisi, video editörü, grafiker, graffiti sanatçısı ve eski bir hip hop severim.
Aykut Akgül: Öncelikle Rap müziğin bir felsefesi olmak zorunda mı, protest, sanatsal ya da illa bir eleştiri getirmek zorunda mı bir şeylere? Bu, hep arka sokaklarda kalan, oradaki hayatlarla sınırlı sayılan rap müziğin dikkate alınma çabası olabilir mi?
Joker: Rapçi felsefe yapmak zorunda mı? Hayır. Hip hop’ın bir felsefesi var mı? Emin değilim. Fakat müzik tarzlarını ve beraberinde getirdiği tavırları birbirinden ayıran önemli detaylar vardır. Kerimcan Durmaz’ı dj kabininde rap yaparken gördüğümüzde bu yüzden sinirleniriz. Aynı şekilde bir rapçi’nin Fatih Ürek şarkısı söylemesi ve göbek atması garip gelecektir. Bu çizgiler dahilindeki ilerleyişe ve verdiğim iki örnekteki absürd davranışlara karşı gösterdiğimiz tavıra bir anlam getirecek olsaydım asla “rap müziğin dikkate alınma çabası” ifadesini kullanmazdım. Çünkü bana tam tersiymiş gibi geliyor.
Aykut Akgül: Jokeri onun bir düşmanıymış gibi eleştirir misin? Hem kişilik, hem müzikal anlamda?
Joker: Bunu şarkılarımda çok kez yapmışımdır. İnsanın kendine düşman olması pek mantıklı gelmiyor fakat eleştirileri başkasının ağzından duymak yerine kendinizle hesaplaşmak cesaret isteyen bir düello.
Aykut Akgül: Bilindiği üzere hiç baş eğmeyen bir tavır ve muhalif bir yapın var, bu duruşun avantajları ve dezavantajları nelerdi?
Joker: Doğruluğuna inandığım konularda taviz vermemek, hedefe odaklanmak, gereksiz gürültülere kulak tıkamak ne kadar zor olsa da bir sanatçıda olması gereken özellikler. Bunun dezavantajı ne olabilir? Şu olabilir. Ben fevri biriyim çabuk sinirlenip her şeyi mahvedebilirim. Tekrar her şeyi eski haline getirmek imkansız olabilir ama bu da umrumda olmaz. Mutlaka bir yolunu bulurum.
Aykut Akgül: Joker eğer bir sanatçı olmasaydı, hangi alanda şimdiki özgüveni ve yeteneğiyle başarılı olur, yine ismini duyururdu?
Joker: Ben 2001 yılında Tepebaşı Kolej Spor Kulübü’nde kalecilik yapıyordum. Onun dışında resim konusunda yetenekliydim. Ama ikisinden birini seçme şansım olsaydı yeni Schmeichel olacağıma inancım tamdı.
Aykut Akgül: Kavga ve Rap?
Joker: Hiçbir zaman kavga yanlısı olmadım ama hayatta kendini ve sevdiklerini koruman gereken durumlar yaşanabiliyor. Ne olursa olsun şu bir gerçek ki kelimeler yumruklardan daha fazla hasar verir.
Aykut Akgül: Rap müzikten beklentin nedir ve ne kadarını elde ettin?
Joker: Rap müzikten beklentim, bana her zaman daha iyisini yapma fırsatını vermesidir. Ne mi elde ettim? Daha yolun başındayım.
Aykut Akgül: Joker anlaşılıyor mu?
Joker: Anlaşılır bir dil kullandığımı düşünüyorum fakat “anlaşılıyor olmak” farklı bir konu. Anlaşılmak bence zordur. Eğer anlaşılmaktaki araç bir şarkıysa, mutlaka o şarkının içeriğinden fazlası yaşanmıştır ve dinlediğiniz şey o hikayeden arta kalanlardır.
Aykut Akgül: Bugüne kadar unutamamış olduğun en çok çekindiğin an neydi?
Joker: Çekindiğim değil de bir anı olarak şu var. 2005 yılında Mersin’de bir parti organize edilmişti ve o zamanlar gerçekten amatördüm, ilk kez Eskişehir’den bu kadar uzağa gidiyordum. Muhtemelen ilk veya ikinci sahnemdi. Çok heyecanlı ve hırslıydım, tam şarkıya girecekken mikrofonun kablosuna bastım ve kablo mikrofondan çıktı. Mal gibi kalmıştım. Sonra sanki kimse görmemiş gibi kabloyu takıp şarkıya devam etmiştim. Garip bir tecrübeydi.
Aykut Akgül: Özellikle mi bir ekip, bir oluşum kurmuyor ya da dahil olmuyorsun? Getto ve çete kültürüne bakış açını merak ediyorum?
Joker: Uzun yıllar oluşum diyebileceğimiz ekiplerde bulundum. İyi işler yaptığımızı da düşünüyorum ama tek başımayken kesinlikle daha etkiliyim. Hiçbir zaman bir Gang düşüncem olmadı buna ihtiyacım yok. Dedim ya kelimeler hep daha net sonuçlar veriyor ve kelimeleri silahtan iyi kullanırım.
Aykut Akgül: İlham denilen duygu durumuna inanır mısın, böyle bir yanın var mı?
Joker: Kesinlikle. İlham diye bir şey var. Görmeseniz de var.
Aykut Akgül: Dinleyeci kitleni eleştirir misin ve dinleyicilerinle aranda nasıl bir mesafe olsun isterdin, bunu başarabildin mi, başarabiliyor musun?
Joker: Eleştireceğim şeylerin bir sınırı yok. Eğer dinleyicilerimle ilgili hissettiğim şey eleştiri noktasına ulaşıyorsa bunları yazarım. Tabi bununla beraber dinleyicilerimi kırmamaya dikkat ederim. Onların görüşleri ve yorumları benim için her zaman önemli olmuştur.
Aykut Akgül: Diss kültürünün şüphesiz en önde gelen isimlerindensin, sence diss olgusu ülkemizde ruhuyla yaşanıyor, yaşatılıyor mu? Rap camiasının sevmediğin ve hiç değişmeyen yönleri var mı?
Joker: Ülkemizle değil de içinde bulunduğumuz çağ sebebiyle çoğu şey ruhuyla yaşanmıyor diyebilirim. Sosyal medya daha çok tercih edilir oldu bu konuda fakat hiç bir tweet iyi bir diss’le kıyaslanamaz. Sevmediğim şey bunun aksini düşünenlerin olması.
Aykut Akgül: Trap gerekli miydi sence? Trap Türkçe rap’e fayda sağladımı, eğer trap olmasaydı Türkçe Rap’te joker ne olsun isterdi?
Joker: Türkçe sözlü pop müzik uzun yıllardır bir kısır döngü içindeydi ve bu devir teslim eninde sonunda gerçekleşecekti. İnsanlar sokakta “rap artık popüler, artık herkes rap dinliyor.” diyorlar ama bilmedikleri bir şey var, o da rap müziğin bundan 10 yıl önce de zaten popüler ve özel olduğu gerçeği. Bu 10 yıl içinde değişen neydi peki? Tabi ki sosyal medya! Çünkü 10 yıl öncesine baktığımızda yine en popüler dizilerde rap çalıyordu, yine sinema yapımlarına soundtrack’ler verilebiliyordu. Hatta bi çok rap’çi bu dizi ve filmlerde rol bile aldı. Trap’te sevmediğim şey içeriği anlamsız ve günü kurtaran Clubber kafası. Herkes hayatında hiç görmediği kaltaklar hakkında, Türkiye satış fiyatı 3 milyon lira olan arabalar hakkında atıp tutabiliyor. Bu bana anlamsız geliyor. Çünkü sırf Show Business diye Instagram’a sahte dolarlar içinde fotoğraflar koymak gerçekten saçma.
Aykut Akgül: Ceza, Sagopa Kajmer ve Fuat Ergin?
Joker: Herkes biliyor onları dinledim. Bütün gençliğim boyunca hem de. Ve bu gerçekten kariyerim süresince de övünerek bahsettim. Bugün sadece tavırlarındaki yumuşamayı kabullenemiyorum.
Aykut Akgül: Türkçe Rap’te Lirik mi Sound mu ve cevabın zamanla değişir mi?
Joker: Kesinlikle lirikler benim için daha önemli. Ben dans ettirmiyorum ve bu yüzden rakamlar umrumda değil. Beni gerçekleri duymaya cesareti olanlar dinliyor.
Aykut Akgül: Joker ve edebiyat?
Joker: Edebiyat öğretmenlerim şaşkın onlar kafiyeleri öğretmediler. Neden hiç bir kelimesinden anlamadığım şeylerdi örnek verilen? Ben de defterime grafitti çizdim Tanzimat Dönemi çözmek yerine. Yeteri kadar katlandım menopoz hocalarımın komplekslerine.
Aykut Akgül: Müzikal anlamda pişmanlıkların var mı?
Joker: Asla.
Aykut Akgül: Son olarak sözü sana bırakıyorum.
Joker: Röportaj için teşekkür ederim. Sağlıkla kalın!
JOKER: Kelimeler yumruklardan daha fazla hasar verir.
Yorum Yaz