Kitap üretimi son 9 yılın en düşük seviyesine ulaştı

avatar

Abdullah Turan

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Şubat ayı bandrol verileri yayınlandı.

Kitap üretiminde düşüş devam ediyor. Bandrol verileri alarm veriyor. 2022 yılının ilk iki ayında gerçekleşen kitap üretimi, 2014 yılından bu yana en düşük seviyeye ulaştı.

Yılın ilk iki ayında kitap üretimi, geçen yılın aynı dönemine göre  %15 oranında düştü.

2021’in ocak ve şubat aylarında toplam 53 milyon 111 bin 427 adet kitap basılırken bu yıl aynı dönemde yayınlanan kitap sayısı 45 milyon 394 bin 566 adet olarak gerçekleşti.

Geçen yıl Şubat ayında 26 milyon 620 bin 568 olan kitap üretimi bu yıl Şubat’ta %9 oranında düşerek 24 milyon 202 bin 341 adet oldu.

2022 yılı Şubat ayında yayımlanan kitapların %29,2’ini yetişkin inceleme araştırma, %9,1’ini yetişkin kurgu edebiyat sanat, %13,7’sini çocuk-gençlik, %12,6’sını inanç, %1,8’ini akademik yayınlar, %33,1’ini eğitim  %0,5’ini ise ithal kitaplar oluşturdu.

Bandrol verilerinin alarm vermeye devam ettiğini belirten Yayıncıllar Meslek Birliği YAYBİR Başkanı Mustafa Aksoy, yayıncılıkta yaşanan bu kaybın önümüzdeki aylarda telafi edilmesinin mümkün olamayacağını söyledi.

Mustafa Aksoy

Aksoy  “Yayıncılık dünyası ile birlikte edebi ve entelektüel üretimimiz ve yazılı kültürümüz tehdit altındadır. Yayıncılar olarak bir kez daha acil önlem çağrımızı seslendiriyoruz” dedi.

Aksoy alınması gereken acil önlemleri şöyle sıraladı:

“ Kağıtta sübvanse mekanizmasının acilen geliştirilmeli. Yayımlama faaliyeti için sertifika alan yayınevleri kitap basımı için kağıt alırken sübvansiyonlardan yararlanmalı. Devlet bu yararlanmanın nasıl olması gerektiği konusunda acil çözüm üretmeli.

Devlet tarafından toplanan özel kopyalama harçlarının vakit geçirmeksizin hak sahiplerine ödenmeli.

Gerek basılı, gerek elektronik kitaplarda korsan üretim ve izinsiz paylaşımların önlenerek, hak kaybı engellenmeli.

İnternet siteleri üzerinden satılan kitaplarda rekabet adına yapılan yıkıcı indirimlere son verilerek kitap satışlarında sabit fiyat uygulamasına ilişkin yasa taslağının TBMM’den geçirilmeli.

Kitap kağıdında % 8, Bristol’de %18 KDV uygulanması sıfırlanmalı.

Kağıt ithalinde Gümrük Birliği’nden kaynaklanan imtiyazlar, AB dışındaki ülkelerden yapılan ithalata da uygulanmalı.”

Kaynak: yaybir.org.tr

etiketlerETİKETLER

Sıradaki içerik:

Kitap üretimi son 9 yılın en düşük seviyesine ulaştı